Obrażenia, jakich mogła dokonać korona cierniowa - Górska, Hanna Walentyna (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Artykuł jest próbą odpowiedzenia na pytanie, jakich obrażeń fizycznych mogła dokonać korona cierniowa, którą żołnierze włożyli na głowę Jezusa. Analiza tego wydarzenia oraz jego skutków została przeprowadzona na podstawie zarówno badań syndonologicznych, jak i tych, które poświęcone są innym płótnom uważanym przez wielu badaczy za użyte podczas czynności pogrzebowych Jezusa, czyli Chusty z Oviedo i Czepca z Cahors. Ponadto zostały również uwzględnione informacje na temat żydowskich procedur pogrzebowych tamtych czasów oraz badania prowadzone nad rośliną, z której została zrobiona korona cierniowa Jezusa.