Maryjne inspiracje w kulturze spotkania w ujęciu papieża Franciszka - Wojtczak, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Kultura spotkania należy do ulubionych tematów nauczania papieża Franciszka. W obliczu narastającego współcześnie poczucia „duchowego sieroctwa”, które przejawia się w zanikaniu doświadczenia bliskości i czułości, nawołuje on chrześcijan do wychodzenia i spotykania się z ludźmi. Wskazuje jednocześnie na Maryję jako promotorkę kultury spotkania. Właśnie Jej poświęcony jest artykuł. Podążam w nim za papieżem, który w ewangelicznej scenie nawiedzenia Elżbiety przez Maryję wyróżnia trzy elementy spotkania: „Maryja idzie, Maryja spotyka, Maryja się raduje”. Wyznaczają one zasadniczą strukturę przedkładanych refleksji. Chodzi w nich o ukazanie, że Maryja inspiruje nas w wychodzeniu ku innym, okazywaniu im bliskości i czułości, które przywracają radość życia.