Pierwsza ewangelizacja tubylczych ludów Nowej Francji. Radykalna droga do męczeństwa jezuickich misjonarzy - Piasecki, Piotr (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Francuscy jezuici odegrali znaczącą rolę w pierwszej ewangelizacji rdzennej ludności Ameryki Północnej na początku XVII wieku. Skupili się na ewangelizacji plemion Huronów i Irokezów, które pozostawały w ciągłym konflikcie ze sobą. Posługi ewangelizacyjnej nie łączyli z intere sami handlowymi krajów kolonialnych, zwłaszcza Francji. Po kilkunastu latach byli już w stanie przekazać prawdy ewangeliczne w językach plemiennych, będąc mocno zanurzonymi w lokalnej kulturze. Stali się prekursorami inkulturacji Ewangelii. Misjonarze charakteryzowali się głęboką duchowością chrystologiczną, zakorzenioną w kontemplacji krzyża, dlatego potrafili znosić trudy ewangelizacji. W wyniku przemyślanych strategii mocarstw kolonialnych wywołujących spory plemienne musieli stawić czoła licznym przeciwnościom, co ostatecznie wielu z nich doprowadziło do męczeństwa. Ich misyjny wysiłek stał się drogą do osobistej świętości i niezastąpionym wkładem w umocnienie nowo utworzonych wspólnot kościelnych na amerykańskiej ziemi.