Skomplikowany „mianownik” początków historii Odnowy w Duchu Świętym w Kościele rzymskokatolickim - Kasprzak, Artur Antoni (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Każda historia ma swój początek. Większość historii ma swój koniec. Próba syntetycznej analizy historii początku Odnowy w Duchu Świętym w Kościele rzymskokatolickim okazuje się zderzać z pewną wstępną rzeczywistością: owa historia nie tylko nie ma konkretnego początku, lecz także nie ma swojego zakończenia. To historia wciąż otwarta. Obchodząc niedawno (2017 r.) jej pięćdziesiąte urodziny w Kościele rzymskokatolickim, przyjęto za datę pierwotnego odniesienia doświadczenie de facto tylko symboliczne. Dzień otrzymania charyzmatów przez członków niewielkiej grupy amerykańskich studentów 18 lutego 1967 r. w Pittsburghu (Pensylwania) w Stanach Zjednoczonych to data i miejsce tylko umowne. Ani ów moment, ani owo wydarzenie nie wyczerpują bowiem ogromnego i o wiele rozleglejszego charyzmatycznego doświadczenia Ducha Świętego w Kościele, które można dostrzec w różnych i licznych momentach historii Kościoła. Niniejsze studium podejmuje próbę wyjaśnienia owego jednostkowego doświadczenia z perspektywy analizy istotnych elementów pierwszej strukturyzacji charyzmatycznego odrodzenia w Kościele rzymskokatolickim w XX w. Studium to jest też próbą syntetycznego spojrzenia na historię wydarzeń, jak również na tworzących ją autorów, m.in. Ralpha Martina, Steve’a Clarka, Gerry’ego Raucha, Weronikę O’Brien, kardynała Léona-Jospeha Suenensa i papieża Pawła VI.