Wezwania moralne płynące z daru Eucharystii w nauczaniu papieża Benedykta XVI - Kluz, Marek (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Rola Eucharystii w kształtowaniu życia moralnego jest przeogromna i właściwie dzięki Eucharystii można odczytać istotę życia chrześcijańskiego. Nie dziwi zatem to, że papież Benedykt XVI tak często w swoim nauczaniu podejmował temat Eucharystii. Chciał w ten sposób pogłębić i ożywić u ludzi wierzących kult Jezusa Eucharystycznego. W swoim nauczaniu ukazywał Eucharystię jako największy skarb dany człowiekowi w celu kształtowania życia moralnego. Nieustannie przypominał o zobowiązaniach wynikających z uczestnictwa w Eucharystii. Przez swą specyfikę Eucharystia zawiera bowiem w sobie wezwania moralne: do postawy ofiarnej, do karmienia się chlebem życia, do uwielbienia i dziękczynienia oraz do życia wiarą i miłością. Wypełnianie w codzienności wszystkich tych postaw i wezwań moralnych jest drogą do postępu w życiu eucharystycznym.