Wielkopiątkowa modlitwa za niechrześcijan na tle dwudziestowiecznych reform liturgicznych - Mielnik, Dawid (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Celem niniejszej pracy jest próba porównania trzech wersji wielkopiątkowej modlitwy za niechrześcijan. Realizacja celu pracy jest możliwa dzięki zestawieniu oraz przeanalizowaniu poszczególnych oracji pod względem obecnych w nich sformułowań. Praca dzieli się na dwie części. W pierwszej kolejności podano brzmienie poszczególnych modlitw oraz przedstawiono ich historyczne uwarunkowania. W części drugiej dokonano właściwych analiz. W świetle przeprowadzonych badań można stwierdzić postępujące osłabianie pejoratywnego sposobu przedstawiania niechrześcijan w reformowanych modlitwach. Dąży się również do podkreślania elementów wspólnych dla katolików i niechrześcijan. Zauważalne jest także przeniesienie akcentów z wymiaru zbawczego na wymiar doczesny.