Zastosowanie kryteriów inkulturacji w badaniach nad rodzimością Kościoła w Nubii - Mich, Katarzyna Anna (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Artykuł jest próbą określenia relacji między chrześcijaństwem a lokalną kulturą Nubii na podstawie analizy kultury nubijskich królestw Nobadii i Makurii. Wykorzystując teorię kryteriów inkulturacji, autorka przybliża sytuację Kościoła w Nubii w okresie od VI do początku XVI wieku, w świetle badań archeologicznych. Misja Kościoła musi być realizowana w określonej wspólnocie Ludu Bożego, a także w jego strukturze administracyjnej i lokalnej hierarchii. Zadaniem Kościoła jest wypełnianie jego misji uświęcającej, prorockiej i nauczycielskiej, które realizuje się poprzez głoszenie Ewangelii, sprawowanie sakramentów, obrzędów pogrzebowych i nauczanie praktyk modlitewnych. Ze względu na brak odpowiednich źródeł pominięto prorockie zadanie tego Kościoła. Kościół, jak pokazują badania archeologiczne, przyczynił się także do rozwoju życia społecznego i kultury materialnej mieszkańców Doliny Środkowego Nilu.