Recenzja książki Maria, „Mutter der Einheit” („Mater unitatis”), red. M. Hauke, Regensburg 2020, ss. 392 - Wojtczak, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Praca zbiorowa jest owocem sympozjum, które odbyło się w 2018 w Würzburgu na temat Maryi, Matki jedności. Składa się z osiemnastu artykułów. Pierwszy ukazuje zatroskanie Maryi o jedność jako przejaw Jej duchowego macierzyństwa. Dwa kolejne przedstawiają Matkę jedności w perspektywie Ewangelii Janowej i Łukaszowej. W następnych tekstach dochodzi do głosu na ten sam temat nauka św. Augustyna, św. J. H. Newmana, Leona XIII, Ch. Lubich i Soboru Watykańskiego II. Nie brakuje stanowiska protestanckiego (K. Barth i H. Asmussen) i motywu Matki jedności w rzymskiej liturgii i duchowości szensztackiej. Końcowy artykuł próbuje odczytać maryjne przesłanie niemieckiego poety J. W. Goethego. Wszystkie artykuły dotyczą głównie jedności w perspektywie eklezjalnej i ekumenicznej.