Pope Benedict XVI and humanity's quest for genuine peace. The christocentric response - de Gaal, Emery (Poznańskie Studia Teologiczne, 2013)
Artykuł przedstawia inicjatywy na rzecz pokoju Benedykta XVI, który nie tylko jawi się jako kontynuator zamierzeń Jana Pawła II, lecz również jako ten, który wprowadził pewne nowe elementy. Papież w swoim nauczaniu nie tylko zwrócił uwagę na warunki służące budowaniu prawdziwego pokoju (sprawiedliwość, poszanowanie dobra wspólnego), lecz również wyznaczył Kościołowi zadania, mające służyć tej sprawie. Artykuł prezentuje teologiczną interpretację kwestii pokoju w świetle tajemnicy Chrystusa.