On Pilgrimages to the Temple. The Theology of Mark 11-13 - Mikołajczak, Mieczysław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2011)
Ewangelia według św. Marka nie prezentuje całkowicie jednorodnej teologii. Wiadomo, że aby mówić o teologii, wynikającej z idei pielgrzymowania do świątyni w świetle Mk 11-13, trzeba mieć u podstaw Osobę Jezusa Chrystusa - Jego ewangeliczny obraz. W takim kontekście autor artykułu w sposób szczególny uwzględnił historię Jezusa ewangelicznego, szczególnie w Mk 11-13, aby uzyskać właściwe wyniki badań. Owe wnioski końcowe zostały wydobyte z przeprowadzonych badań naukowych nad źródłowym tekstem Mk 11-13, szczególnie w kontekście problematyki od- nośnie do pielgrzymowania do świątyni - w ST i ewangelii czteropostaciowej w ogólności. Uzy- skane wyniki badań są niezwykle interesujące, realizujące wytyczony w punkcie wyjścia cel ba- dawczy. Można je uznać jako potwierdzające istnienie Markowych idei teologicznych - w kontekś- cie odnośnie do pielgrzymowania do świątyni - szczególnie w świetle Jego ewangelicznej relacji w Mk 11-13.