Teologia polska oczami rzymianina - Kochaniewicz, Bogusław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2015)
Artykuł zatytułowany Polska teologia oczami rzymianina jest owocem refleksji autora nad teologią w Polsce, po blisko 20-letnim pobycie w Wiecznym Mieście. Obok wielu krytycznych spostrzeżeń zawiera również propozycje rozwiązania dostrzeżonych problemów. Tekst zwraca uwa- gę na konieczność prezentacji i popularyzacji wyników badań polskich teologów w zachodnich cza- sopismach teologicznych. Akcentuje również konieczność recenzowania godnych polecenia publi- kacji oraz oryginalnych wyników badań, ukazujących się w Polsce. Podkreśla konieczność stwo- rzenia centralnej strony internetowej, która gromadziłaby informacje o aktywności poszczególnych ośrodków i stowarzyszeń teologicznych w Polsce. Autor artykułu proponuje ponadto podjęcie sze- rokich badań mających na celu ustalenie oryginalnych cech, wyróżniających polską teologię na tle teologicznej refleksji uprawianej na Zachodzie.