Zmiana paradygmatu misyjności w nauczaniu Soboru Watykańskiego II - Szyszka, Tomasz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
W historii dzieła misyjnego Kościoła, realizowanego nieprzerwanie od dwóch tysięcy lat, wiele razy pojawiały się kolejne paradygmaty misyjności, a w konsekwencji nowe metody misyjne oraz innowacyjne środki odziaływania misyjnego. Znajomość zakresu i znaczenia owych paradygmatów oraz metod pozwala dostrzec dynamiczność realizacji dzieła misyjnego Kościoła nie tylko w wymiarze geograficznym, ale nade wszystko zrozumieć wymiar kreatywnej operatywności Kościoła w odniesieniu do zmieniających się uwarunkowań społeczno-kulturowych, czyli nowych wyzwań o charakterze misyjno-ewangelizacyjnym, z jakimi Kościół musi się zmierzyć w każdej epoce.