Sylwetka absolwenta Szkoły Katechistów – pomiędzy teorią a praktyką - Wieradzka-Pilarczyk, Anna; Jakób, Szymon (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie realnej sylwetki absolwenta Szkoły Katechistów Archidiecezji Poznańskiej z uwzględnieniem nie tylko intencyjnych zamierzeń wynikających z dokumentów Kościoła, refleksji Synodu Archidiecezji Poznańskiej i założeń katechezy dorosłych, ale także hospitacji katechez oraz samooceny katechistów. Na opis sylwetki absolwenta składają się trzy wymiary: powołanie i misja katechisty, formacja, kompetencje. Pytania badawcze, które wyznaczają obszar badań, to: „W jakim stopniu teoretyczna idea szkoły jest zgodna z poczuciem misji do głoszenia katechez dla dorosłych oraz realnymi kompetencjami katechistów?”, „Jak kompetencje katechistów oceniają obserwatorzy katechez?”, „Jak oceniają formację w szkole sami katechiści?”, „Na ile treści prezentowane w szkole są przydatne w nabieraniu potrzebnych później kompetencji?”. Biorąc pod uwagę celowość pracy, dokonano analizy dokumentów oraz przeprowadzono ankietowe badania empiryczne. Wizja sylwetki katechisty została odniesiona do wyników badań. Rezultatem pracy jest zauważenie generalnej zasadności powziętych założeń twórców szkoły z praktyką. W niektórych obszarach realna sylwetka absolwenta jednak różni się od tej wyznaczonej w idei. Dopracowania wymaga obszar formacji stałej i ewaluacji katechez.