Recenzja książki Reginy Willi, Mutter – Gefährtin – Jüngerin. Maria im Spiegel patristischer und scholastischer Schriftauslegung, Verlag Friedrich Pustet, Regensburg 2021, ss. 368 - Wojtczak, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Książka jest zbiorem sześciu studiów na temat teologicznego obrazu Maryi w świetle patrystycznej i scholastycznej wykładni Pisma Świętego. Przedwczesna śmierć autorki nie pozwoliła jej uczynić z nich spójnej całości. Jej współpracownicy, po naniesieniu drobnych poprawek redakcyjnych, postanowili przygotowany przez nią maszynopis opublikować (bez wstępu i zakończenia). Regina Willi wybrała z Biblii kilka perykop i motywów maryjnych (np. Mulier fortis, Mater Ecclesiae, Mater unitatis, Sedes sapientiae). Na ich przykładzie ukazuje jak Ojcowie Kościoła i pisarze średniowieczni je analizowali i interpretowali, aby odkryć ich sens alegoryczny. Pragnęli w ten sposób pogłębić rozumienie tajemnicy Maryi.