Chrześcijanin wobec cierpienia w świetle nauczania papieża Franciszka - Wiśniewski, Sebastian (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
W artykule zostało postawione pytanie o nauczanie papieża Franciszka na temat cierpienia i postaw, jakie powinien wobec niego przyjąć uczeń Chrystusa. Głównymi źródłami, które zostały przebadane, są encykliki, adhortacje i listy apostolskie Franciszka. Dokumenty papieskie nie tyle podejmują temat sensu cierpienia, ile raczej ukazują różne jego wymiary i sposoby zaradzania konkretnym jego przejawom.