Women’s genius according to St. John Paul II - Chmielewski, Marek (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Geniusz kobiety według Świętego Jana Pawła II Oryginalne określenie „geniusz kobiety” autorstwa św. Jana Pawła II, zawarte w liście Mulieris dignitatem i innych jego dokumentach, trafnie określa duchowość oraz właściwą rolę kobiety w Kościele i społeczeństwie. Może ono stanowić klucz hermeneutyczny przy badaniu postaci świętych i wybitnych kobiet, także Służebnicy Bożej Jadwigi Zamoyskiej. Jako udział w potrójnym posłannictwie Chrystusa: kapłańskim, prorockim i królewskim, „geniusz kobiety” przejawia się na różne sposoby. Jego pełnię odkrywamy w Maryi.