Nowa definicja gatunku „Opowiadania o cudzie” w kontekście Trzeciej Ewangelii - Wasiak, Wojciech (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Mimo że termin „opowiadanie o cudzie” (ang. Miracle Story) jest częstokroć używany w biblistyce, nie posiada on jednej powszechnie uznanej definicji. Wcześniejsze próby dookreślenia tego terminu, zwłaszcza przez Bultmanna, koryfeusza Formgeschichte, nie są wystarczające. W tym artykule zostanie zaprezentowana nowa definicja narratywna, uwzględniająca najnowsze narzędzia, w które wyposażyła biblistów narratologia. Nowa definicja po pierwsze pozwala klarownie odróżnić „opowiadanie o cudzie” od opowiadania, w którym cud występuje. Po drugie, stanowi ona narzędzie do analizy znaczenia opowiadań o cudach. Artykuł ma stanowić część serii analizującej zagadnienie cudów w ewangelii Łukasza.