Głos w sprawie sekularyzacji Wisława Szymborska o Bogu, Sekularyzacji i Duszy - Sierotowicz, Tadeusz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Esej jest próbą czytania niektórych poezji Wisławy Szmyborskiej w poszukiwaniu jej punktu widzenia na kwestię sekularyzacji. Wraz z sekularyzacją podejmowane jest zagadnienie duszy i kwestia Boga. Tematy te stanowią trzy rozdziały narracji poświęconej sekularyzacji.