Wkład abp. Ignacego Tokarczuka w budowanie społeczeństwa obywatelskiego na zasobach religijnych w państwie totalitarnym - Jedynak, Witold (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Celem opracowania jest przedstawienie wkładu abp. Ignacego Tokarczuka w przygotowanie — w oparciu o zasoby religijne — podłoża społecznego w państwie komunistycznym pod budowę społeczeństwa obywatelskiego. Na podstawie analizy źródeł zastanych ustalono, że Tokarczuk, wdrażając zasady katolickiej nauki społecznej, a także wykorzystując prawidłowości funkcjonowania religijnych społeczności lokalnych i mechanizmy umożliwiające ich rozwój, przyczynił się nie tylko do progresu życia religijnego, lecz także zintegrował, upodmiotowił i zaktywizował mieszkańców diecezji przemyskiej. Wyzwalając kapitał społeczny i umiejętnie nim zarządzając, kształtował u obywateli dyspozycje do współdziałania, samoorganizacji, samorządności i podejmowania oddolnych inicjatyw na rzecz dobra wspólnego, a także rozbudował sieci społecznego zaangażowania niezbędne do funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego.