Chrystologia modlitw św. Jana Apostoła zawartych w „Dziejach Jana spisanych przez Prochora” a nauczanie Soboru Nicejskiego z 325 roku - Sikora, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie recepcji nauczania Pierwszego Soboru Nicejskiego z 325 roku w jednym z dzieł literatury starożytnej, które odgrywa kluczową rolę w tradycji religijnej na wyspie Patmos - miejscu przebywania skazanego na zesłanie przez władze rzymskie św. Jana Apostoła. Dziełem tym jest pismo zaliczone do literatury apokryficznej znane zasadniczo pod tytułem Wędrówki św. Jana Teologa spisane przez Prochora, którego powstanie datuje się najczęściej na bliski czas po wspomnianym Soborze. Przedmiot badań ograniczono do tekstów modlitw św. Jana zawartych w tym dziele, zarówno w jego edycji krytycznej (Th. Zahn), jak i w manuskrypcie przechowywanym w Bibliotece Monastyru św. Jana Teologa w Chorze na Patmos. Przeprowadzone analizy pozwoliły stwierdzić, że w modlitwach tych jednoznacznie została wyznana wiara w bóstwo Chrystusa, Jego równość w naturze z Bogiem Ojcem i Duchem Świętym, co oznacza pełną zgodność z nauczaniem Soboru, choć niekoniecznie bezpośrednią od niego zależność. Teksty modlitw wskazują na powstanie dzieła w środowisku, w którym chrystologia określona na Soborze została przyjęta bez zastrzeżeń.