Apofatyczny wymiar przemiany eucharystycznej - Moskałyk, Jarosław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
W artykule podjęto próbę wykazania, że celem Eucharystii jako znaku sakramentalnego jest upamiętnienie aktu odkupienia, który dokonuje się teraz w postaci Ciała i Krwi. Na całość analizy składa się pięć integralnych części: zjednoczenie przestrzeni, wiara paschalna, przemiana ontologiczna, pełnia znaku sakramentalnego i uczestnictwo w posiłku wspólnoty. Zrozumienie tajemnicy Eucharystii, jak podkreślono, wymaga zawsze zbliżenia się do pełnej prawdy chrześcijańskiej, aby móc odpowiednio ustosunkować się do jej niezgłębionego znaczenia dla świata i niejednokrotnie apofatycznej postawy ludzkiej. Poznanie i afirmacja prawdy chrześcijańskiej dają nadzieję zwłaszcza na przezwyciężenie pokusy ciągłego stawiania pytań o realność przemiany eucharystycznej, na które nie ma prostych ani jednoznacznych odpowiedzi. Pozwalają ustrzec się przed nadmiernymi w tej dziedzinie spekulacjami rozumowymi, które mogą prowadzić w złym kierunku badań teoretycznych. Przeciwko temu opowiada się nawet umiarkowana forma apofatycznej tradycji chrześcijańskiej.