Deizm Thomasa Morgana - Drozdek, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Thomas Morgan był jednym z osiemnastowiecznych deistów brytyjskich. Zaczynał jako ortodoksyjny chrześcijanin, ale szybko skierował się w stronę arianizmu. Odrzucił natchniony charakter Biblii, czyniąc z niej księgę pełną zmyśleń, odrzucił boski status Chrystusa i wiarę, że umarł za grzechy ludzi. W kwestii religii opierał się wyłącznie na rozumie, uznając religię naturalną i uważając chrześcijaństwo tylko za jedną z jej odmian. W swoim racjonalizmie stale odwoływał się do zasady przydatności, nigdy nie wyjaśniając, jakie jest jej znaczenie. Ciekawe, że ostatecznie nieomylność rozumu oparł na inspiracji, którą rozum czerpie bezpośrednio od Boga, co w sumie unieważnia całą jego krytykę chrześcijaństwa. Nazywał siebie chrześcijańskim deistą, ale dzielił z chrześcijaństwem jedynie fizykoteologię, czyli teleologiczny dowód na istnienia Boga.