Próba interpretacji snu patriarchy Jakuba (Rdz 28,10–22) w świetle założeń analizy egzystencjalnej Viktora E. Frankla - Powęska, Michał Filip (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Dla snu patriarchy Jakuba opisanego w Rdz 28,10–22 proponowano już wiele interpretacji egzegetyczno-teologicznych. Pozostając jednak przy typowo psychologicznym podejściu do marzenia sennego, którego doświadcza Jakub, autor niniejszego artykułu dokonał próby analizy tego snu w kontekście założeń analizy egzystencjalnej zaproponowanej przez Viktora E. Frankla, twórcy logoterapii — podejścia psychoterapeutycznego, którego celem jest odnalezienie sensu w życiu przez człowieka. Interpretacja poszczególnych elementów snu Jakuba stała się możliwa przy uwzględnieniu zarówno kontekstu społecznego, jak i religijnego, a także środowiska rodzinnego, w którym żył patriarcha. Ostatecznie uznano, że marzenie senne, którego doświadczył Jakub, należy uznać za początek wewnętrznego pojednania bohatera ze sobą oraz z własną historią życia, co widoczne jest w dalszej biblijnej relacji o życiu tego patriarchy.