Hymnografia święta Podwyższenia Krzyża w Supraskim antologionie Mateusza Dziesiątego (1507) - Magruk, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł analizuje hymnografię święta Podwyższenia Krzyża Pańskiego na podstawie tekstów Supraskiego antologionu liturgicznego Mateusza Dziesiątego z 1507 roku. Praca ukazuje, w jaki sposób liturgiczne teksty święta budują typologiczne i teologiczne powiązania między Starym a Nowym Testamentem, kształtując paradoksalny obraz Krzyża jako drzewa życia i realizując prawosławną koncepcję czasu liturgicznego jako rzeczywistego uobecnienia wydarzeń zbawczych. Analiza obejmuje starotestamentowe prefiguracje Krzyża, symbolikę drzewa życia, metaforykę zwycięskiego oręża oraz unikatową strukturę liturgiczną święta. Szczególną uwagę poświęcono roli liturgicznego „dzisiaj” i „teraz”, które pozwalają wiernym na realne uczestnictwo wiernych w każdym świętowanym wydarzeniu. Wnioski podkreślają, że Krzyż, przemieniony z narzędzia hańby w znak chwały, stanowi centrum chrześcijańskiej duchowości, tożsamości i nadziei w tradycji prawosławnej.