Pro venia plenissima impetranda ac remedio oportuno implorando. Jubileusze czasu Renesansu w optyce Penitencjarii Apostolskiej (1450–1525) - Taraborrelli, Ugo (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł analizuje rejestry próśb kierowanych do Penitencjarii Apostolskiej (Registra Matrimonialium et Diversorum) w celu określenia informacji, jakich mogą one dostarczyć odnośnie do jubileuszy czasu renesansu — czterech lat świętych obchodzonych w odstępach 25-letnich w latach 1450–1525. Pierwsza część zawiera analizę statystyczną złożonych próśb, oferując cenny wgląd w ich liczbę, czas złożenia i pochodzenie geograficzne pielgrzymów. Druga część studium przedstawia serię intrygujących historii osobistych zaczerpniętych z rejestrów, ilustrujących duchowe motywacje, śluby, trudności, a nawet moralne porażki poszczególnych pielgrzymów. W zakończeniu ukazano rozstrzygnięcia owych próśb.