Ziemia Święta w Listach Hieronima ze Strydonu - Łukaszczyk, Michał (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Ziemia Święta była niezwykle ważna dla życia i działalności jednego z najwybitniejszych Ojców Kościoła, Hieronima ze Strydonu. Artykuł bada opisy Ziemi Świętej, które znajdują się w Listach. Pokazuje również teologię płynącą z obcowania Strydończyka z miejscami, w których przebywał Jezus podczas swojego pobytu na ziemi. W najnowszej teologii taki rodzaj badań określa się mianem chrystologii doświadczenia. Mocno bazuje ona na wskazywaniu miejsc świętych, w których przebywał Zbawiciel podczas swojego życia. W ten sposób stanowi pomost między Bogiem a człowiekiem, pomagając mu przez widzialne dowody na nowo uwierzyć. Ziemia Święta zawiera w sobie miejsca związane z działalnością Chrystusa na ziemi. W ten sposób te miejsca przemawiają jako dowody wiary do wszystkich poszukujących i niewierzących, sprawiając, że o prawdach wiary mówi nie tylko Pismo Święte, lecz także miejsca święte, które są naocznym świadkiem działalności Zbawiciela. Taka chrystologia przenosi również człowieka w kierunku eschatologii, ponieważ pozwala ona spojrzeć na to, co doczesne w perspektywie życia w wieczności.