Nowe media po pandemii w świetle nauczania Franciszka - Szczepaniak, Maciej (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Pandemia koronawirusa ujawniła „znaki czasu”, które Kościół powinien wyjaśniać w świetle Ewangelii. Papież Franciszek nie ma wątpliwości, że staną się one przyczynkiem do poważnych zmian kulturowych: zaprzecza rzeczywistości ten, kto chciałby jedynie udoskonalić istniejące już systemy i reguły. Ujawnienie się naszych złudnych zabezpieczeń, niezdolność do wspólnego działania, rozbicie – mimo że jesteśmy „hiperpołączeni”, powinny więc zaowocować wypracowywaniem nowej kultury komunikacji między ludźmi. Celem artykułu jest refleksja nad miejscem nowych mediów w życiu człowieka po pandemii w świetle nauczania papieża Franciszka. Chociaż media znacząco wpływają na jakość życia i komunikacyjne zdolności osoby ludzkiej, niekiedy sprowadzają człowieka do roli przedmiotu w świecie rzeczy połączonych ze sobą w globalną sieć (IoT, Internet of Things). Zdaniem Franciszka w tym nowym świecie konieczne jest odkrycie fizyczności relacji międzyludzkich na przekór postępującej wirtualizacji, umiejętność wysłuchania innych i spotykania się z ludźmi w realnym świecie, jak również dostrzeżenie Boga Stwórcy jako prawzoru komunikowania się z drugim człowiekiem. Taka postawa pomoże budować – obok Internet of Things – także wspólnotę osób i wykorzystywać narzędzia dla dobra ludzi, stając się siecią osób i siecią dla ludzi.