Marta Skwara, „Krąg transcendentalistów amerykańskich w literaturze polskiej XIX i XX wieku. Dzieje recepcji, idei i powinowactwa z wyboru" - Mitosek, Zofia (Przestrzenie Teorii, 2007)
Marta Skwara, „Krąg transcendentalistów amerykańskich w literaturze polskiej XIX i XX wieku. Dzieje recepcji, idei i powinowactwa z wyboru"