„Teoria śni, praktyka uczy”1 . Etyka zawodowa dziennikarzy - Mijalski, Michał (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest prześledzenie procesu kształtowania się etyki dziennikarskiej w Polsce. Autor zwrócił również uwagę na trzystopniową samokontrolę mediów: na poziomie jednostki, redakcji oraz całego środowiska zawodowego. Jesienią 2019 roku miały miejsce wybory parlamentarne w naszym państwie. Okres kampanii wyborczej, zwłaszcza w czasach polityzacji mediów i mediatyzacji polityki, niesie różne pokusy, dziennikarze mogą próbować wpływać na wyniki głosowań. Wtedy to teoria (spisane zasady, kodeksy czy regulaminy etyczne) jest sprawdzana w praktyce. W niniejszym artykule ostatnia część poświęcona jest temu zagadnieniu. W tym celu dokonano przeglądu wybranych aktów prawnych w ramach podjętej tematyki.