Protekcjonizm gospodarczy Stanów Zjednoczonych Ameryki wobec Chińskiej Republiki Ludowej w dobie Donalda Trumpa z perspektywy realizmu ofensywnego - Kharchuk, Solomiya (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
W epoce pozimnowojennej ma miejsce stały wzrost potęgi ekonomicznej oraz militarnej Chińskiej Republiki Ludowej. Owa tendencja spowodowała odrodzenie idei protekcjonizmu gospodarczego w Stanach Zjednoczonych, która była wcześniej obecna w amerykańskiej debacie publicznej. Owa idea wyraźnie się przejawia w polityce obecnego Prezydenta USA Donalda Trumpa. Artykuł zawiera analizę współczesnego zjawiska protekcjonizmu gospodarczego USA z perspektywy teorii realizmu ofensywnego stworzonej przez Johna Mearsheimera, której podstawowymi założeniami są przekonanie o anarchicznej strukturze systemu międzynarodowego oraz o przetrwaniu jako naczelnym celu państwa, które w związku z tym dąży do maksymalizacji własnej potęgi.