Elementy gnozy politycznej w orędziach Władimira Putina do Zgromadzenia Federalnego w latach 2014–2016 - Maćkowiak, Anna (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Artykuł realizuje dwa główne cele, bada jakie elementy gnozy politycznej zostały zawarte w orędziach W. Putina do Zgromadzenia Federalnego w latach 2014–2016 i określa, dlaczego akurat te elementy zostały wykorzystane. W pracy zastosowano metodę analizy źródeł, która pozwoliła na jakościową analizę trzech kolejnych orędzi. W wyniku badań zaproponowano nową definicję gnozy politycznej, a także skonstruowano jej typ idealny i główne cechy istotnościowe. Pokazane zostało też jak na przestrzeni lat (2014–2016) zmieniała się myśl polityczna dystrybuowana przez W. Putina.