Naddniestrze jako wielowymiarowy klin w stosunkach międzynarodowych - Rösler, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Celem artykułu jest pokazanie roli, jaką w geopolityce spełnia Naddniestrze. Autor skupia się na trzech płaszczyznach: ekonomicznej, militarnej i politycznej, które sprawiają, że obszar ten jest klinem geopolitycznym. Naddniestrze jest jednym z państw nieuznawanych, funkcjonującym na obszarze poradzieckim. Jednocześnie jest miejscem, w którym stykają się interesy takich państw i organizacji jak: Federacja Rosyjska, Ukraina, Mołdawia, Unia Europejska, czy NATO.