Seksualność jako przedmiot oddziaływania władzy – wprowadzenie do problematyki polityki seksualnej - Chustecki, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Seksualność jest ważnym elementem oddziaływań politycznych. Władza za pomocą kultury ustanawia systemy dominacji i blokując ciało, czerpie z niego korzyści. Pojęcie polityki seksualnej rozumianej jako zbiór wszelkich działań (legislacyjnych, kulturowych, dyskursywnych) władzy w sferze seksualności, pozwala lepiej zrozumieć procesy zarządzania człowiekiem i ujarzmiania jego popędów. Praca ma na celu ukazanie obszernego zakresu denotacyjnego pojęcia polityki seksualnej oraz jego splotów z elementami innych rodzajów polityki (kulturowej, ekonomicznej). Krytyczna refleksja nad strategiami (bio)władzy, pozwala na skuteczną korektę działań politycznych w sferze seksualności.