Przeciwdziałanie praniu pieniędzy z wykorzystaniem walut wirtualnych - Szkudlarek, Jacek (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Waluty wirtualne budzą coraz większe zainteresowanie z uwagi na swój innowacyjny charakter. Normy prawa międzynarodowego nakładają na Polskę obowiązek realizacji przepisów przewidujących obrót wskazanym dobrem cyfrowym, jego monitorowania oraz zapobiegania wykorzystaniu do celów przestępnych. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie najistotniejszych z regulacji odnoszących się do przeciwdziałania praniu pieniędzy z wykorzystaniem walut wirtualnych, procedur, mających służyć zapobieganiu wprowadzaniu nielegalnych aktywów do obrotu gospodarczego, a także ocena czy i w jaki sposób zostały one przyjęte do polskiego porządku prawnego. W artykule położono szczególny nacisk na omówienie działalności organizacji międzynarodowej – Grupy Specjalnej ds. Przeciwdziałania Praniu Pieniędzy, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu polityki ukierunkowanej na zwalczanie tego typu przestępstw.