Czy Polakom grozi segregacja sanitarna? - Mazurek, Agata (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Podjęte rozważania dotyczyły możliwości wprowadzenia segregacji sanitarnej w Polsce. Zjawisko to jako jedna z metod walki z COVID-19 jest powszechnie stosowane w wielu europejskich krajach, jednak w naszym państwie, do tej pory, nie wprowadzono wymogu okazywania się paszportem covidowym przy wstępie do miejsc rozrywki, kultury, spotkań towarzyskich czy miejsc pracy. Celem artykułu było potwierdzenie, tudzież falsyfikacja postawionej hipotezy, że zjawisko segregacji obecnie nam nie zagraża. Praca oparta jest na analizie sytuacji polityczno-prawnej w państwie oraz przypadków, w których podjęto próby zastosowania segregacji sanitarnej, bądź jej elementów, zarówno w instytucjach państwowych, jak i prywatnych przedsiębiorstwach. Wyniki analiz jednoznacznie wskazują, że w Polsce nie ma realnego zagrożenia rychłym wprowadzeniem segregacji sanitarnej. Rozwiązania takie są blokowane przez obowiązujące przepisy prawa, negatywną opinię publiczną, niepewność co do skuteczności oraz podziały i niezgodności wśród polityków.