Rola dziennikarstwa śledczego w upublicznianiu skandali politycznych - Leszczyńska, Victoria (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Wolne, pluralistyczne media stanowią jedną z podstaw demokracji. To one są odpowiedzialne za dystrybucję informacji, które są niezbędne do funkcjonowania systemów politycznych na całym świecie. Ponadto, media znacznie rozszerzają komunikację międzyludzką, co pomaga w zrozumieniu otaczającej nas rzeczywistości, nawiązywaniu relacji oraz tworzeniu określonych wspólnot. Przez to, że obywatele są aktywnymi uczestnikami życia społecznego, ich poglądy mają istotny wpływ na kształt opinii publicznej. Aby jednak społeczeństwo mogło kształtować własne opinie na temat otaczającego świata, musi posiadać dostęp do informacji na jego temat. Za realizację tego zadania odpowiedzialni są dziennikarze, którzy powinni informować także o bezprawnych i zakulisowych działaniach rządzących lub różnego rodzaju organizacji. W artykule zobrazowano wybrane dwa skandale polityczne mające miejsce w Polsce i na świecie, które światło dzienne ujrzały dzięki intensywnej pracy dziennikarzy. Artykuł przedstawia także rolę, jaką pełni dziennikarstwo śledcze w państwach demokratycznych oraz związki, które zachodzą pomiędzy systemem medialnym a systemem politycznym.