Działania Ministerstwa Propagandy i Oświecenia Publicznego III Rzeszy w pierwszym półroczu 1933 roku - Nowak, Artur; Witkowska, Joanna (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Artykuł podejmuje problematykę działań Ministerstwa Propagandy i Oświecenia Publicznego III Rzeszy w pierwszym półroczu 1933 roku, a więc w pierwszym okresie sprawowania władzy przez NSDAP. Jako materiał badawczy posłużyły dzienniki Josepha Goebbelsa. We wstępie przygotowano politologiczną analizę systemu totalitarnego z uwzględnieniem propagandy. Następnie opisano proces tworzenia ministerstwa, metody działań podczas kampanii wyborczej, sposoby manipulowania wyborcami. Scharakteryzowane zostały również relacje Goebbelsa z Hitlerem i wpływ ideologii narodowosocjalistycznej na środki masowego przekazu.