Rozwój polityki równości płci w Unii Europejskiej - Adamiszyn, Aleksandra (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Współcześnie bardzo często mówi się o równości płci jako kluczowym elemencie polityki zarówno wewnętrznej, jak i międzynarodowej. Przykładem na stały rozwój tego procesu są organy Unii Europejskiej, które podejmują szereg strategicznych działań oraz inicjatyw w celu równouprawnienia płci. Tym samym niniejszy artykuł przedstawia zarówno analizę zapisów poszczególnych aktów prawnych, jak i rozporządzeń Unii w tym zakresie, ewolucję działań, sytuację obecną w państwach członkowskich oraz najważniejsze elementy strategii w tej kwestii zarówno z lat poprzednich, jak i wdrażanych obecnie.