Selektywność interwencji humanitarnych ONZ - Wysota, Bogumił (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
W ostatnich latach Rada Bezpieczeństwa ONZ coraz częściej krytykowana jest za wybiórczość i stosowanie podwójnych standardów w reakcji na kryzysy humanitarne. Ta różnica w działaniu stwarza pytania, jakie czynniki motywują Organizację Narodów Zjednoczonych do reakcji. W artykule autor wskazuje powody selektywności interwencji motywowanych czynnikami humanitarnymi.