Zjawisko autokracji informacyjnej: treść i cechy - Chulkov, Dmitrii (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Teoria autokracji informacyjnej została stworzona przez rosyjskiego ekonomistę Siergieja Guriewa i amerykańskiego politologa Daniela Treismana. Opisuje rozwój współczesnych reżimów, w których władzę sprawuje monopol informacyjny, cenzura i kooptacja elity informacyjnej. Badanie w tym kontekście dotyczy krajów Europy Wschodniej, Bliskiego Wschodu i Ameryki Łacińskiej. W artykule autor dąży do prześledzenia rozwoju zjawiska autokracji informacyjnej zarówno na terenie Europy Wschodniej (Rosja i Białoruś), jak również do zidentyfikowania pewnych cech tego pojęcia w niektórych krajach Unii Europejskiej.