Wpływ funkcjonującej Elektrowni Wodnej Dychów a postawa mieszkańców gminy Bobrowice wobec odnawialnych źródeł energii - Dworska, Żaklina (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Jedną z najistotniejszych zmian, a zarazem konieczności przed którymi stanął współczesny świat, w tym Polska, to rozwój odnawialnych źródeł energii. W niniejszym artykule podjęto próbę interpretacji rozwoju odnawialnych źródeł energii i ich wpływu na zapewnianie bezpieczeństwa energetycznego w Polsce, która stale staje przed obliczem wielu wyzwań związanych z dywersyfikacją źródeł energii. W tym celu zbadano opinie mieszkańców gminy Bobrowice na temat rozwoju odnawialnych źródeł energii w oparciu o Elektrownię Wodną Dychów oraz zinterpretowano świadomość energetyczną mieszkańców ludności Gminy. Opierając się na wynikach przeprowadzonych badań sformułowano istotny wniosek, iż Elektrownia Wodna Dychów pozytywnie wpływa na odczucia mieszkańców gminy Bobrowice, pomimo pewnych niedogodności związanych z jej funkcjonowaniem, a ostatnie kilkanaście lat wprowadziło wiele zmian, które mają znaczący wpływ na utrzymanie prawidłowego stanu świadomości energetycznej społeczeństwa.