„Jesteśmy takim zjawiskiem constans” – analiza obrazu kampanii wyborczych w serialu „Świat według Kiepskich” - Konieczna, Aleksandra (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Serial „Świat według Kiepskich” przez ponad 20 lat towarzyszył polskim widzom. Twórcy popularnego sitcomu podejmowali najróżniejsze wątki, w tym polityczne. W związku z tym autorka tekstu postanowiła sprawdzić, jaki był obraz kampanii wyborczych prezentowanych we wskazanym serialu. W tym celu dokonano analizy wybranych odcinków produkcji. Sprawdzono – kto i w jakich wyborach brał udział, czy kandydujący odnieśli sukces, a także jakie metody stosowali. Efektem analizy było również ustalenie, w jakie ramy narracyjne – zgodnie z tymi zaproponowanymi przez Liesbet van Zoonen – wpisać można analizowane odcinki serialu.