Zmiany zasad głosowania w Konkursie Piosenki Eurowizji a problem stronniczości (2016–2023) - Szeląg, Oliwia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Celem Autorki artykułu jest prześledzenie zmian systemu oddawania głosów w Konkursie Piosenki Eurowizji. Postawiona hipoteza brzmi następująco: pomimo wielokrotnych zmian w procesie votingu w Konkursie Piosenki Eurowizji, nie osiągnięto celu, jakim jest ograniczenie stronniczego głosowania. Przedstawione zostają przejawy stronniczości podczas trwania Eurowizji oraz różnice między głosowaniem profesjonalnego jury a televotingiem. Pojawia się również opis szeregu aktywności, które podejmuje główny organizator Konkursu, aby przeciwdziałać nieprawidłowościom związanym z całym procesem. Autorka szczególnie skupia uwagę na latach 2016–2019 oraz 2021–2022, ponieważ to w tym okresie zaszły największe zmiany w strukturze głosowania i ich pozorna stabilizacja. Artykuł przedstawia również kolejne zmiany, które zostały zaimplementowane w maju 2023 r. W badaniu wykorzystano process tracing oraz ujęcie komparatystyczne do analizy zmian w zakresie głosowania na przestrzeni lat, jako metody badawcze.