Ramowanie propagandy opartej na wartościach na przykładzie wojny przeciwko Ukrainie i jej konsekwencji - Nykonchuk, Mykyta (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Artykuł odpowiada na pytanie dotyczące propagandy rosyjskiej i miejsca w niej wspólnych wartości. Zgodnie z ramami teoretycznymi, artykuł koncentruje się na ramowaniu w retoryki Kremla jako całości, ponieważ Kreml kontroluje media. Omówiono manipulację wartościami w XX wieku, a następnie została poddana analizie retoryka kremlowska na przykładzie wojny na Ukrainie, definiując oraz zbadając frejmy wartościoewe, które formują opinią publiczną. Artykuł opowiada również o możliwych konsekwencjach takiej retoryki, a analiza prowadzi do wniosku, że Rosja odwołuje się w swojej propagandzie do wspólnych wartości i tym samym zagraża wartościom zarówno w kraju, jak i za granicą, ukrywając bezprawny charakter swójej polityki.