Reakcja Unii Europejskiej i NATO na agresję rosyjską w Ukrainie - Mazurek, Aleksandra; Widzińska, Maja (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
24 lutego 2022 roku Rosja zaatakowała Ukrainę. Niesprowokowana, nieuzasadniona inwazja jest przejawem zagrożenia bezpieczeństwa, które zburzyło pokój w Europie i na świecie. Społeczność międzynarodowa potępiła ten haniebny akt w tym dwie organizacje międzynarodowe NATO i Unia Europejska. Pierwsza podejmująca działania zapobiegające rozprzestrzenianiu się konfliktu i druga promująca współpracę i jedność. NATO i UE wykazały się jednością i determinacją w swojej postawie względem ataku Rosji na Ukrainę. Celem pracy jest analiza reakcji Unii i NATO na wybuch wojny w Ukrainie. W ramach realizacji celu postawiono następujące pytania badawcze: Jakie decyzje i działania podjęła Unia Europejska w kontekście wybuchu wojny w Ukrainie? Jakie decyzje i działania podjęło NATO w kontekście wybuchu wojny w Ukrainie? Czy kroki podjęte przez obie organizacje były skuteczne? Aby zrealizować cel badawczy wykorzystane zostaną następujące metody badawcze: analiza instytucjonalno-prawna (przy badaniu aktów prawnych wydawanych przez NATO i UE w ramach działań podejmowanych w aspekcie wojny w Ukrainie) metoda decyzyjna (badanie procesu decyzyjnego), metoda komparatystyczna (zestawienie i porównanie rezultatów decyzji i działań tych dwóch organizacji). Artykuł podzielono na podrozdziały. Pierwszy opisuje historię konfliktu między Rosją a Ukrainą od 2013 roku, kiedy Ukraina dostała szansę zacieśnienia współpracy z Unią Europejską. W drugim podrozdziale poruszono kwestię reakcji UE, która skupiała się w nakładaniu sankcji i pomocy humanitarnej. Trzeci podrozdział poświęcono działaniom NATO w kontekście wybuchu wojny w Ukrainie. Poruszono również wątek prognostyczny dalszych działań organizacji. W rozważaniach wykorzystano literaturę naukową, komunikaty prasowe oraz artykuły publicystyczne. UE podejmuje liczniejsze działania, co podyktowane jest specyfiką organizacji. Przez dalszą ekspansję armii rosyjskiej, mimo podjętych przez NATO i UE kroków, pojawia się obawa o spadek zaufania społecznego do tych organizacji.