Polityka zdrowia Unii Europejskiej - Grzelska, Karolina (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie problemu prawa medycznego w ujęciu europejskim. Poprzez analizę źródeł artykuł przedstawia temat polityki zdrowia Unii Europejskiej. Jest to jedna z polityk wchodząca w skład polityk dzielonych Unii. Prześledzona zostanie historia integracji UE pod względem przepisów prawa regulującego normy medyczne, a dodatkowo zostaną omówione konkretne zapisy traktatów oraz najważniejszych dyrektyw, takie jak przełomowe sprawy rozstrzygnięte przez TSUE. Kolejnym elementem artykułu jest podsumowanie działań wspólnoty w zakresie finansowania programów zdrowia przez UE poprzez Europejskiej Plany Zdrowotne. Zmiana sposobu finansowania i nacisk na różne aspekty stopniowo zmieniają obraz polityki zdrowia UE. Artykuł wyjaśnia sposób funkcjonowania rozwiązań unijnych i zachodzących w nim zjawisk, a to przekłada się na rozumienie i możliwość tworzenia przyszłych, lepszych dla Europejczyków rozwiązań.