Relacje Unii Europejskiej z Kubą w latach 2008–2022 – aspekt demokratyzacji - Adamiszyn-Kontek, Aleksandra (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Polityka zewnętrzna Unii Europejskiej stanowi przedmiot badań wielu autorów. W poniższym artykule ukazane zostały relacje pomiędzy Kubą a Unią Europejską w aspekcie demokratyzacji. Artykuł przedstawia również sytuację polityczną Kuby, aby w następnym etapie dokonać prezentacji kształtowania się stosunków pomiędzy tym państwem a jedną z kluczowych organizacji międzynarodowych. Czynnikami determinującymi relacje pomiędzy nimi są: brak umowy bilateralnej, długoletnie rządy Fidela Castro, jak również jego śmierć, która spowodowała zmiany w społeczeństwie. Tym samym niniejszy artykuł przedstawia zarówno analizę zapisów kluczowego aktu prawnego – Umowy o dialogu politycznym i współpracy, jak również ewolucję relacji wybranych podmiotów w perspektywie ostatnich 14 lat.