K-pop oraz generacja AI. Południowokoreański przemysł muzyczny w świetle rozwoju sztucznej inteligencji - Wolna, Weronika (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Technologie określane jako sztuczna inteligencja – AI w istotnym stopniu wpływają na zmiany szeroko rozumianego przemysłu muzycznego w jego wymiarze popkulturowym. Nie inaczej wygląda sytuacja w branży muzycznej w Republice Korei, gdzie K-pop, czyli muzyka popularna, zyskuje coraz większą rozpoznawalność w wymiarze globalnym, a wykorzystanie sztucznej inteligencji odgrywa tutaj kluczową rolę, przyczyniając się do dynamicznego rozwoju tego sektora. Dlatego celem niniejszej pracy jest zbadanie, w jaki sposób rozwój sztucznej inteligencji kształtuje południowokoreański przemysł muzyczny oraz jakie to przyniesie skutki dla przyszłości K-popu. W artykule wykorzystano metodę analizy porównawczej do zestawienia rzeczywistych grup muzycznych z wirtualnymi. Zastosowano także metodę studium przypadku, aby przeanalizować kampanię promocyjną z użyciem aplikacji specjalizujących się w komunikacji między wykonawcami a fanami. Dodatkowo artykuł odnosi się do wyzwań natury społecznej i etycznej związanych z rosnącym wykorzystaniem sztucznej inteligencji.