Trudne sąsiedztwo. Wybrane aspekty stosunków polsko-białoruskich w latach 1991–2014 - Matysiak, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Niniejszy artykuł stanowi próbę uchwycenia i przedstawienia kilku wybranych aspektów stosunków polsko-białoruskich, które w znaczącym stopniu determinowały relacje między państwami w latach 1991–2014. W tekście uwzględniono budowę podstaw wzajemnych relacji polsko-białoruskich, dojście do władzy Alaksandra Łukaszenki i konsolidację jego reżimu, reakcje Polski i Unii Europejskiej na sytuację na Białorusi oraz sukcesy i porażki wspólnych przedsięwzięć (indywidualnych, czy też w ramach OBWE i UE). Szczególną uwagę poświęcono tzw. krytycznemu dialogowi polsko-białoruskiemu.