Legalizacja procedury pushback w następstwie kryzysu na granicy Unii Europejskiej z Białorusią - Orłowski, Bernard (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Zasada non-refoulement jest częścią systemu prawa międzynarodowego od dekad. W ostatnich latach praktyka państw, stosujących pushback jako odpowiedź na kryzys migracyjny, powoduje erozję tej zasady. Artykuł analizuje legalność procedury pushback jako zasady wywodzącej się z prawa do samoobrony państwa lub jako nowopowstałej normy międzynarodowego prawa zwyczajowego pod kątem zagrożenia wojną hybrydową na przykładzie kryzysu na granicy Unii Europejskiej z Białorusią. Artykuł dokonuje oceny polityczno-prawnej procedury pushback w świetle nowej ery zagrożeń hybrydowych.